fbpx

Millaista on työ ja yrittäjyys vuonna 2020, entä 2040?

Internet of ThingsPidin puheenvuoron tulevaisuuden työ ja yrittäjyys teemalla viime perjantaina Torniossa Peräpohjolan opistolla. Suomen Yrittäjät ry:n ja Lapin Yrittäjät ry järjestivät yhdessä aamupäivän, jossa pohdittiin työelämän ja yrittäjyyden tulevaisuutta ja muutoksia digitaalisuuden näkökulmasta.

Omassa puheenvuorossani keskityin ennenkaikkea  siihen, miten digitaalisuuden tuomat muutokset vaikuttavat nuorten, tulevaisuuden työntekijöiden ja yrittäjien osaamistarpeisiin.

Tilaisuus oli suunnattu Lapin alueen lukion, ammatillisen ja ammattikorkean opettajille, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa, ja työelämän muutos koskettaa myös heitäkin.

Internet of Things muuttaa jotain tai kaiken

”Onko sinulle älykello? Entä laitatko autosi lämpimäksi ennakkoon mobiilisti?” Näillä kysymyksillä aloitin tilaisuuden ja hiukan hämmästyin, kun parinkymmenen osallistujan joukosta käsiä nousi vain muutama.

Käsittelin Internet of Things eli esineiden internetiä blogikirjoituksessani tammikuussa. Jos et vielä tiennyt, Juniperin arvion mukaan, vuoteen 2020 mennessä maailmassa tulee olemaan 38 500 000 000 kytkettyä laitetta. Numeroillahan ei ole väliä, mutta nämä luku on aivan valtava ja kertoo suunnan mihin olemme menossa.

IoT kytkee kodinkoneet, auton, sähkö- ja lämmitysjärjestelmät ja jopa vaatteet ja seinät verkkoon. Se luo mahdollisuuden valtavalle määrälle uusia liiketoimintamahdollisuuksi, sovelluksia ja palveluita. Se muuttaa ansaintalogiikoita ja liiketoimintamalleja. IoT luo merkittävän uuden markkinan, jonka arvo on arvioitu olevan vuonna 2020 Suomessa noin 1,4 miljardia euroa uutta liiketoimintaa. 

Valtavasta potentiaalista huolimatta noin 70 % suomalaisista organisaatioista suhtautuu tällä hetkellä passiivisesti asioiden ja esineiden verkottumiseen sekä siihen kiinteästi liittyvään teolliseen internetiin.

Jo nyt mennään mobiilisti jokapuolella ja internetin käytöstä ja ylipäätään internetistä Euroopan maissa voidaan puhua jo niin sanottuna ”All Consumingmediana. Muutos on niin valtava että koko palvelukirjo saattaa alkaa tuntua silkalta kaaokselta.”Jopa nuorille kokonaisuuden hallinta muuttuu vaikeammaksi”, tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki sanoo.

Media huutaa positiivisesti IoT:n puolesta

IoT mullistaa liikenteenEsineiden internet ohjaa tulevaisuuden suunnittelua  ”7G-tekniikka tuo insinöörit  uuden hiekkalaatikon äärelle”, uutisoi Yle 15.3.2016, kun insinööritoimisto Rejler ankkuroitui Lappeenrantaan uudella yksiköllä.

”Analytiikka terveydenhuollon hyötykäytössä ja IoT:n keskiössä”, ”IoT terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun mahdollistajana” ja IoT tuo verikokeen ostoskeskukseen”, kirjoittaa puolestaan Marko Saarinen http://blog.digia.com/asioiden-internet-terveydenhuolto -blogissa.

IoT-blogi

Uusi teknolgia mullistaa joukkoliikenteen Tampereella. Joukkoliikenteen ajoneuvot toimivat sensoreina IoT-periaatteella, kun Tampereella tutkitaan ja kehitetään liikenneratkaisuja, uutisoi MTV3 maaliskuussa 2016.

Hissivalmistaja Kone hakee kilpailuetua tuomalla älyä hisseihin IoT:n avulla, http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/aly-tulee-hisseihin-nain-kone-aikoo-paihittaa-kilpailijansa-6244647.

 

Näitä ammatteja et ehkä kuvitellutkaan…

Oikotie listasi 16 tulevaisuuden ammattia, joista poimin omaan puheenvuorooni muutaman ja heitin kysymyksen kuinka vastaamme koulutuksella ja opetuksella tulevaisuuden haasteisiin. Puoleen väliin päästyäni Periscope lähetykseen tuli kommentti: ”en usko sanaakaan.”

Digitaalinen ympäristövalvoja

Jos seinät ja sähkö- ja lämmitysjärjestelmä on kytketty nettiin, niiden käytöstä voidaan kerätä tietoa. Samaan aikaan ympäristömääräykset kiristyvät eivätkä uudelta valvonnalta välty taloyhtiöt tai edes kesämökkiläiset.  Tulevaisuudessa ympäristömääräysten valvontaa tehdäänkin kenties reaaliaikaisesti joka kodissa – etänä. Tietosuojakysymysten vuoksi digitaalinen ympäristövalvoja lienee virkamiesammatti. 

Ilmalaivainsinööri

Kappas kappas – Uuden materiaalitekniikan ansiosta esimerkiksi ilmalaivat tekevät paluun. Tulevaisuudessa klmalaivat pystytään rakentamaan niin, että ne voivat kuljettaa hyvin suuria määriä rahtia (jopa tuhat tonnia) huomattavasti nopeammin kuin laiva, mutta hitaammin kuin lentokone. Nopeus voisi olla esimerkiksi 150–200 kilometriä tunnissa tai enemmänkin, jos ilmalaivat hyödyntäisivät 5–10 kilometrin korkeudessa olevia suihkuvirtauksia. Polttoainetta uus-zeppeliinit kuluttaisivat vain murto-osan lentokoneista.

Avaruushissipoika

Materiaalitekniikan hurjempi visio on superkestävistä hiilinanoputkista koottu avaruushissi. Se nousisi pohjoisnavalta ylös aina 35 786 kilometrin korkeuteen avaruuteen. Avaruustutkimusta edistävä järjestö IAA julkaisi tänä keväänä 350-sivuisen raportin hissistä, joka voisi olla todellisuutta vuonna 2035. Myös Googlen salaperäinen kehityslaboratorio Google X on myöntänyt tutkineensa avaruushissin rakentamista.

Palvelurobottiohjaaja

Varsinkin rutiiniluontoiset myyntitehtävät saattavat siirtyä roboteille, ne tuskin kuitenkaan toimivat täysin itsenäisesti, toivottavasti. Tulevaisuuden palveluammatti on luultavasti yhä useammin joko valvomista näyttöpäätteen takana tai palvelua virtuaaliliikkeessä. Etuna on, että työtä voi tehdä monista paikoista. Hyvällä onnella robotilla on myös oma ohjelmansa hankalille asiakkaille :).

3D-räätäli

Tulevaisuudessa omasta vartalosta tehdään laserskannerilla malli kotona , jonka ylle voi verkkokaupassa sovittaa vaatteita. Kenties käytössä on virtuaaliympäristö, jossa palveleva räätäli vastaa kysymyksiin. Ennen ostopäätöstä kotiin saa halutessaan näytteen kuosista, joka on tehty 3D-tulostuksella. Sillä syntyy lopulta koko vaate. Palvelevalta 3D-räätäliltä vaaditaan verkkokauppa-, ohjelmisto- ja teknistä osaamista, sekä tietenkin perinteisiä asiakaspalvelutaitoja. Työtä voi tehdä missä hyvänsä.

Varaosavalmistaja

3D-tulostus ja -skannaus haastaa massavalmistajat, koska kuka tahansa voi valmistaa esimerkiksi pyörän varaosia tai keittiötarpeita ilman valtavaa määrää erilaisia työkaluja tai edes kummoisia varastoja. Tämä avaa kivijalkakauppaille uusia mahdollisuuksia.

Voi syntyä lähipalveluita, joissa muodon vuoksi voi liikkua jokin tavara, mutta aidosti tärkeä asia on se fiilis”, Demos Helsingin Neuvonen.

Haluatko kuulla vuodesta 2040?

Esitykseni loppupuolella, kuului syviä huokauksia ja keskustelu heräsi. Kysyin, haluatteko kuulla lisää siitä, missä mennään vuonna 2040?  Tietenkin!

Vuonna 2040 Call Centerin asiakaspalvelun hoitavat robotit ja autoja ajetaan Googlen robottien avulla. Kivijalkamyymälöistä tulee showroomeja ja kauppa tehdään verkossaverkkokaupoissa. Työviikon pituus kasvaa 37.4 tunnista 50.5 tuntiin ja työ rakentuu freelancer työstä, joka koostuu useista “mikro”töistä, joita suoritetaan omasta makuuhuoneesta käsin eri aikavyöhykkeillä. Työyhteisö koostuu eri paikkakunnilla työskentelevistä ja erilaisia kansallisuuksia edustavista työntekijöistä.  Voi olla, että asiakaspalvelu hoidetaan New Yorkista, talouden managerointi Singaporesta ja markkinointi ja brändin hallinta Delhistä käsin.

Työntekijä vuonna 2040

Dailymail artikkelin ”Rise of the robots: Humans will compete with droids for jobs by 2040, study claims” mukaan tulevaisuuden työntekijä on tyypillisesti 35 -vuotias mies, jolla on

  • punaiset silmät, johtuen pitkistä työpäivistä
  • pienempi penis, johtuen vähentyneestä seksuaalisesta aktiivisuudesta
  • isommat sovelluksilla ja muistipäivityksillä varustetut aivot  
  • laajempi ja suurempi vatsa, johtuen liikunnan puutteesta ja stressin aiheuttamasta liikasyönnistä
  • kaksikätinen, jotta pystyy tekemään useita tehtäviä yhtäaikaisesti
  • monikielinen, taitaa busineksessä tarvittavat kielet, kuten mandarin, hindi, espanja ja portugali
  • korvakuulokeimplantti, joka korvaa hankalan Bluetooth korvakuuloke – älypuhelin yhdistelmän
  • älykkäät sormet, joihin istutettu mikrosiru auttaa ja tukee työnteossa tai toimii tietoturvan välineenä
  • Bioimplantteja, jotka parantavat suorituskykyä, kestävyyttä ja ajattelukykyä


Tulevaisuuden työntekijäKuva: Tulevaisuuden työntekijä

Lue lisää: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2609391/Rise-robots-Humans-compete-droids-jobs-2040-study-claims.html#ixzz43oIRusiN

Naurahduksia ja syviä huokauksia

Tähän päättyi esitykseni Torniossa. Yleisöstä kuului naurahduksia ja syviä huokauksia. Mitäpä itse ajattelet tästä?

#digitaalisuus
#IoT
#yrittäjyys
#työ
#tulevaisuudentyöntekijä

 

Tags: , , , , ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy