fbpx

Ota enemmän irti verkosta! – minä otin ja menestyn!

10-vuotta-10-year-work-anniversaryOta enemmän irti verkosta! Se on ollut Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy:n slogan viimeiset 7 vuotta. Ja niin olen ainakin itse tehnyt. Maaliskuussa, kuluvaa vuotta 2015, minulle tuli 10 vuotta täyteen yrittäjänä. Moni huikkaa, että mahtavaa, upeataa,  pidä juhlat. Ehkä voisin pitääkin?

Kirjoitin tämän artikkelin yrittäjänä. Te, jotka minua ette tunne, niin historian lyhyt kertaus on varmaankin nyt paikallaan ennen juhlia ja tulevaisuuden paljastuksia.

Näin tieni sähköisen liiketoiminnan asiantuntijaksi sekä yrittäjäksi alkoi

Kun aloitin yrittäjänä maaliskuussa 2005, ja sanoiduin irti aikaisemman työnantajan palveluksesta, minua jännitti todella. Mielessä pyöri monta kysymystä, mutta vahva oma visio ja usko siihen, että onnistun, olivat päällimäisenä mielessäni.

Te, jotka yritystoimintaa olette käynnistäneet, tiedätte, mitä silloin ajattelin. En saanut starttirahaa, vaikka sitä hain, koska työhistoriani aikana en ole ollut työttömänä päivääkään, enkä ollut tuolloinkaan. Kiitos kuuluu varmasti pitkälti savolaiseen kasvatukseeni ja taustaani, jossa töitä on tehty 10-vuotiaasta saakka mansikkapelloilla ja Malvialan leipomon pakkaamossa!

Perustin ensin toiminimen KMI Consulting Tmi. Muutamat asiakkaat ja ystävät virnuilivat, että olisit vain laittanut kylmästi KiMi Consulting Tmi ja ratsastanut hiukan silloisen  ja nykyisenkin Formulatähden nimellä! No kenties siitä olisi ollut hakukonelöydettävyydestä myöhemmin höytyä.

Finnveran lainalla käyntiin

Pääsin aloittamaan sähköisen liiketoiminnan konsultointi ja koulutustoiminnan Finnveran naisyrittäjälainan turvin. Ensimmäinen hankintani oli auto, punainen pikku Volvo, joka toimi työparinani hankinnan jälkeen monta vuotta. Ilman omaa kulkuneuvoa Lapissa kouluttaja- ja konsulttitehtävät olivat ja ovat edelleen täysin mahdoton tehtävä hoitaa. Julkisia yhteyksiä ei ole.

Vuodesta 2005 – 2008 sain mukavasti matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan yrityksiltä toimeksiantoja ja pystyin tekemään toiminnallisesti ja taloudellisestikin juuri niitä asioita, joista eniten nautin ja rakastan.

Vuoden 2008 alusta muutin yhtiömuotoa osakeyhtiöksi ja vuonna 2009 yhtiöön tuli osakekumppanikseni Ilkka Kauppinen. Ilkka toimi yrityksessä kehitysjohtajana, partnerina ja konsulttina vuoden 2014 huhtikuuhun saakka ja toi omalla osaamisellaan merkittävää sisältöä liiketoimintaan.

Ensimmäiset asiakkaani muistan aina erittäin lämmöllä ja hyvällä mielellä

Yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden osuus  onnistuneissa vuosissa on kiistaton.

Lapin Safarit oli  ensimmäisiä matkailutoimialan yrityksiä, joiden kanssa sain aloitaa digitaalisuuden nostamisen ja sähköisen kaupan kehittämisen. Lopputuloksen voitte todeta itse www.laplandsafaris.com sivuilta tai pirauttamalla yritykseen Lapin Safareiden markkinointijohtajalle, Posion Raunolle.  Asiakkuussuhde jatkuu yhä ja yrityksessä on positiivinen ja innovatiivinen digitaalisten palvelujen kehittämisen meininki!

Ruka-Kuusamo

Toinen alkuvaiheen asiakkuuksistani, jonka haluan mainita, on Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys. Vuonna 2006 yhdistystä luotsasi toimelias ja ”aina muita edellä” -asenteen omaava henkilö, Tuija Rytkönen. Hän käynnisti  vuonna 2006 pitkäjänteisen työn sähköisen markkinoinnin, kaupan sekä jäsenyrityksilleen tarjottavan palvelujen kehittämisen.

Kolmas alkuvaiheen asiakkuus, joka minulle on jäänyt mieluisena on Lapin Elämysteollisuuden Osaamiskeskus, lyhyesti LEO, nykyisellä nimellään House of Lapland. Sain tehdä Leolle useita töitä liittyen Lapin matkailun verkkokaupan kehittämiseen projektinimellä Lapland Online 2013. Aika ei ollut silloin vielä kypsä verkkokaupalle. Samainen konsepti jonka loin, on tätä päivää, kun vain joku julkinen/yksityinen toimija ottaisi pallon haltuun. LEOn ansioista sertifioiduin myös elämyskouluttajaksi. Kiitos siitä Sanna Tarssaselle, joka toi Pinen ja  Gilmoren opit Suomen kaupana ja palveluyritysten käyttöön.

Lisäksi haluan mainita erityisesti yritykseni alkutaipaleelta kaksi henkilöä, jotka sparrasivat ja tsemppasivat minua ensimmäiset vuodet ja edelleen (toisin sanoen potki perseelle, että go go go!). Kiitos  strategisti Leo Pitkänen ja talousammattilainen Jaana Petrelius.

Hyvät tarjoukset, voitot kilpailutuksissa ja puitesopimukset mahdollistivat vahvan osaamisen kasvun

Vuosien 2009 – 2014 aikana sain olla mukana tekemässä usean sadan yrityksen sähköisen liiketoiminnan, verkkokaupan, markkinoinnin ja tuotteistuksen kehittämistoimenpiteitä. Saimme puitesopimukset monen julkisen toimijen tarjouskilpailun kautta, muunmuassa TEM eAskel konsultoinnit, Lapin Ely-keskus Yrittäjyys – hankkeen koulutukset, BusinessOulun verkkoliiketoiminnan koulutukset ja lukuisia muita alueellisten toimijoiden tilaamia työtehtäviä kaupan ja palvelualan yrityksille.

Kaikki ne yritykset, joiden liiketoimintaan sain tutustua, puuttua ja kehittää, ovat olleet minun osaamisen kehittäjiä suuremmassa määrin.  Iso kiitos kuulu siitä heille! Katso tarkemmin kaikki asiakkaat ansioluettolostani!

Jatkan edelleen TEMin ANALYYSI ja KONSULTOINTI -asiantuntijana ja vuoden 2015 alusta toimin Kauppakamarin Digitaalinenpolku -ohjelman yritysmentorina ja Digianalyysin tekijänä.

Minut saat yritykseesi TEMin palveluna osoitteessa ww.yritystenkehittamispalvelut.fi ja Kauppakamarin digitaalisen polulle osoitteessa www.digitaalinenpolku.fi 

 

Perhe ja vapaa-aika

Perhe Mikkola (Ari, Kirsi ja Titta)

Perheeni Ari, minä ja Titta

Vuodet 2005 – 2014 ovat olleet työntäyteiset. Ilman perheeni, aviomies Arin ja tyttären Titta, tukea en olisi niistä selvinnyt. Elämämme Rovaniemelle on ihanaa, mutta kaikki sukulaiset asuvat toisaalla, joten perhekeskeinen arki on meidän kolmen, kahden koiran ja hevosen kesken. Henkireikäni on pitkät juoksulenkit maastossa koirien kanssa ja  juniorin tukeminen lukiossa ja kilpaurheilijan alkavalla uralla.

Kannustan jokaista yrittäjää laskemaan arvoa myös vapaa-ajalle ja perheelle. Jos sen unohtaa menettää paljon. Minulta meinasi tämä unohtua.

Mitä nyt osaan?

Minulta on usein kysytty toisen yrittäjän toimesta, että mitä sinä teet? Olen vastannut, että teen ihan kaikkea, mutta jos kysyt mitä osaan, vastaan mielelläni.

Se mitä vahvasti osaan on yritysten verkkoliiketoiminnan kehittäminen. Osaamiseni on todellista alkaen siitä, mitä kaikkea liittyy liiketoiminnan pyörittämiseen verkossa, mitä on järkevää hankkia yrityksen taustatoimintoihin, jotta arki sujuisi koneiden, laitteiden ja ohjelmistojen kanssa kustannustehokkaammin ja jatkuen tehokkaana sinne, kun yritys on miettimässä jakelutieratkaisuja ja mahdollisuuksia myydä ja markkinoida tuotteitaan ja palvelujaan.

Kaiken kokemani ja oppimani jälkeen osaan paljon ja olen siitä ammatillisesti ylpeä. Ylpeys ei kuitenkaan saa kääntyä vastaan, joten haluan kertoa osaamistani asioita vapaasti. Haluan, että osaamiseni ja tietämykseni leviää ja sen avulla moni pk-yrittäjä voi kehittää toimintaansa ja saada rahaa lisää kassaan. Tähän tarkoitukseen ovat syntyeneet blogit www.liiketoiminta.info ja www.twitter.com/kirsimikkola sekä www.twitter.com/liiketoiminta.

Tulevaisuus on uusia toimia täynnä!

Pidemmittä puheitta. Kerron tulevaisuuden suunnitelmista sen, että syksyllä 2015 avaan Rovaniemelle kaupallisen koulutuskeskuksen, joka keskittyy verkkoliiketoimintaan, – kauppaan ja -markkinointiin.

Olen avointa koulutuskalenteria käyttävästä kaupallisesta koulutustarjonnasta visioinut jo monta vuotta! Kyselin julkisen rahoitukseen osallistuvilta pk-yrityksiltä markkinatutkimusmerkeissä, josko sellaisella olisi tarvetta. Ja kyllä on! Koulutuksesta ollaan siis valmiita maksamaan itse, eikä kaiken tarvitse olla maksutonta, kuten usealla alueella on totuttu.

Tulemme tarjoamaan lappilaisille yrityksille käytännön läheistä verkkoliiketoiminnan koulutusta, käsittäen aihealueet verkkokauppa, internet-markkinointi ja löydettävyys, mobiilimarkkinointi, sosiaalinen media ja asiakaspalvelu verkossa sekä monta muuta koulutusta mikä liittyy digitaalisuuteen.

Lähtökohtaisesti koulutusta tekeveät paikalliset kouluttajat, jotka ovat lappilaisia yrittäjiä. Ensi syksystä alkaen koulutukset järjestetään yritysten omissa tiloissa tai koulutuskeskuksen tiloissa. Tarjonta tulee oleman laaja ja hinnoittelu maltillinen, jolloin pienkin yrittäjä pääsee mukaan!

Ole kuulolla!

Minä itse, haluan olla mukana ja olenkin yritysten digitaalisuuden kehittämisessä, #digipolku, mutta samalla tukea Rovaniemellä paikaillista kaupankäyntiä #likiliike, johon löytyy ratkaisuja myös verkkoliiketoiminnan avulla.

Loppusanat

Eikös se jokaisessa puheessa tai painavassa blogissa ole loppusanat. Jos ei niin nyt on. Odotan innolla jo syksyä, jotta pääsen itse ja lappilaisten kouluttajien kanssa tekemään sellaista mitä Rovaniemellä tai Lapissa ei ole ennen tehty.  Se on minun yrittäjän 10 vuotisen taipaleen juhla. Kenties sitä juhlimme yhdessä syyskuun alussa Rovaniemellä ja siitä eteenpäin seuraavat kymmenen vuotta?

Kirjoittaja on Kirsi Mikkola, Sähköinen Liiketoiminta Suomi  Oy:n omistaja, yrittäjä, kouluttaja, konsultti, äiti, vaimo ja rovaniemeläinen.

Kirsi yhteydet

Ansioluettelo ja asiakkaat

Twitter

LinkedIn

Facebook

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy

Nice Group Consulting Oy Partner