fbpx

Sirkun salainen niksi sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisen median vaikutuksia ei kukaan voi enää kiistää, mutta Suomen kamaralla yritysmaailmassa yhä odotellaan sitä mahtavaa esimerkkiä Facebookista, blogista, Twitteristä tai mistä tahansa muusta sosiaalisen median palvelusta. Vuorovaikutusta on jo saatu aikaiseksi, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja sana kiertää, mutta palvelut ja tuotteet eivät mene aiempaa paremmin kaupaksi. Mistä oikein on kyse? Missä on vika? Miten sinä räjäytät pankin?

Mitä myynti sosiaalisessa mediassa edellyttää?

Kaikki lähtee erinomaisesta suunnitelmasta. Suunnitelmassa pitää ottaa huomioon monia seikkoja, kuten nykytilanne, tavoitteet, kohderyhmä, markkinointi, sisällöntuottajat, aikaresurssit, seuranta ja muut tärkeät seikat. Suunnitelmalla taataan, että ollaan vaikuttamassa oikeassa paikassa ja oikealla sisällöllä. Mutta tämä ei pelkästään riitä. Sosiaalisen median suunnitelman viimeistelyssä kannattaa ottaa avuksi markkinoinnin AIDA-malli. Lyhykäisyydessään malli tarkoittaa:

  • A=Attention
  • I=Intrest
  • D=Desire
  • A=Action

Käytännössä siis ensin saavutetaan asiakkaan huomio, saadaan hänet kiinnostumaan palveluista, saadaan hänet himoamaan palvelua ja lopulta vielä ostamaan tuote. Tällä hetkellä sosiaalisen median hyödyntämisessä päästään parhaimmillaan D-kirjaimen kohdalle eli tilanteeseen, jossa asiakas jo himoitsisi tuotteen tai palvelun ostoa. Miksei hän kuitenkaan osta sitä?

On turha kuvitella, että asiakkaasi olisivat valmiita tekemään mitä tahansa ostaakseen tuotteita sinulta. Ostaminen pitää tehdä helpoksi ja asiakasta pitää ajaa ostamaan. Miten tämä tapahtuu käytännössä eli miten myyt sosiaalisessa mediassa?

Kaikki lähtee siitä, että sinun pitää tehdä asiakkaalle selväksi, mitä sinulta voi ostaa. Jos palvelusi ovat aina räätälöitäviä, kerro asiakkaalle esimerkkejä. Oli palvelusi tai tuotteesi mitä tahansa, esitä tarpeeksi selkeästi mitä sinulta voi ostaa ja ota huomioon seuraavat vinkit, joilla syntyy oikeasti myyntiä:

Blogilla myyminen

Jos kirjoitat blogia yrityksen palveluista, muistathan aina muistuttaa, mistä asiakas pääsee ostamaan palvelun? Voiko tarjouspyyntölomake olla suoraan blogikirjoituksen alla? Voitko ohjata asiakkaan tarjouspyyntölomakkeeseen käyttämällä kehoitusta ”Lähetä tarjouspyyntö nyt!”? Voiko asiakas ostaa sinulta kommentoimalla blogiasi? Jos voi, muistithan kertoa sen hänelle? Näkyväthän blogissasi koko ajan yhteystietosi? Vaikka blogissasi markkinoitaisiin tuotteita, joita voi ostaa vain kivijalkamyymälästäsi voit silti muistuttaa asiakasta aika ajoin: ”Tule tutustumaan tuotteisiimme osoitteeseen Myymälätie 1, Pori! Olemme arkisin avoinna kello 17 asti!”. Muistathan lisäksi käyttää kehoitteita. Käske asiakas ostamaan, tutustumaan, lähettämään tarjouspyyntö tai mitä ikinä haluatkaan hänen tekevän. Älä häpeile myydä!

Jos haluat myydä suoraan blogissasi, voit ottaa käyttöösi esimerkiksi PayPalin nappulan, jolla asiakas pääsee shoppailemaan suoraan blogikirjoituksestasi.

Facebookilla myyminen

Käsi pystyyn, kuka tietää myyneensä palveluita tai tuotteita suoraan Facebookin kautta? _O/ Omasta kokemuksesta voin kertoa, että ei se ole edes kovin hankalaa, kun vain muistaa kertoa asiakkaalle, että näinkin voin tehdä. Palveluita ja tuotteita on kaikkein näppärin esitellä Facebookissa kuva-albumeiden avulla. Voit ryhmitellä kuva-albumit tuoteperheittäin tai esimerkiksi mökkikylän mökeille voi luoda jokaiselle oman albumin. Facebook-sivujen tilastoista käy ilmi, että kuvia katsellaan mielellään ja paljon, mutta miten asiakkaan saa ajettua ostamaan kesken valokuvien selailun? Olethan muistanut lisätä jokaisen kuvan alle linkin verkkokauppaasi, tarjouspyyntölomakkeeseesi, varausjärjestelmään tai lisännyt edes puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi? Ja tämän lisäksi, muistithan kertoa mitä se puhelinnumero siinä tekee? ”Soita Hannalle ja tilaa ensimmäinen aikasi nyt!”

Facebookissa kaikkein tärkeintä on muistaa aina silloin tällöin ajaa asiakas sinne, mistä hän pääsee ostamaan. Linkit kotisivuille, verkkokauppaan, yhteydenottolomakkeisiin jne. ovat välttämättömiä. Jos kerrot statuspäivityksessä jostakin tietystä tuotteesta, muista ohjata tästä päivityksestä suoraan tuotteen sivulle esimerkiksi verkkokauppaan. Älä turhaan harhauta asiakasta ohjaamalla häntä verkkokauppasi etusivulle. Halutessasi voit perustaa verkkokaupan suoraan Facebook-sivullesi.

Pieniä vinkkejä olisi vaikka kuinka paljon lisää, mutta tiivistetään Sirkun niksit kahteen tärkeimpään seikkaan eli:

Miten teen kauppaa sosiaalisessa mediassa?

  1. Hanki asiakkaiden luottamus sosiaalisessa mediassa tuottamalla sisältöä josta on oikeasti apua. Apu voi olla konkreettisia niksejä tuotteiden ja palveluiden käytössä tai esimerkiksi statuspäivityksiä, jotka pelastavat iloisuudellaan asiakkaan päivän. Sisältö ratkaisee, fanitetaanko yritystäsi vielä jatkossakin.
  2. Kun vuorovaikutus on saatu käyntiin ja luottamus on ansaittu, aja asiakas ostamaan! Kyse ei ole mistään muusta kuin siitä, että varmistetaan AIDA-mallin viimeinenkin porras eli Action. Loistava sisältö vie teidät läpi ensimmäisten kirjainten (Attention, intrest ja desire), mutta Action portaasta suoriudutaan vasta, kun kerrot selvästi: MITÄ voi ostaa, MITÄ se maksaa, MISTÄ voi ostaa, MITEN voi ostaa ja OSTA NYT!

————————————————————————————————–

Sirkku Laine on Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy:n juniori konsultti, joka kiertelee ympäri Suomen maan vetämässä sosiaalisen median koulutuksia etenkin matkailuyrityksille. Käy tutustumassa esimerkkikoulutuksiin ja ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai lähettämällä sähköpostia sirkku.laine@liiketoiminta.info

Facebookin hyödyntäminen yrityksissä – koulutus 1 päivä
Blogien hyödyntäminen yrityksissä – koulutus 1 päivä
Sosiaalisen median tietoiskut 1-3 tuntia


Tags: , , , ,

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy

Nice Group Consulting Oy Partner