Näin perustat verkkokaupan sosiaaliseen mediaan – Vieraileva kirjoittaja Pasi Vuorio

Sosiaalisen median myyntivoimaa


Viimeisten tutkimusten mukaan suurin osa arvokkaiden hankintojen ostopäätöksistä tapahtuu verkossa. Myös yritysten tulisi olla siellä, missä nämä päätökset tehdään.  Aika monen mielessä sosiaalinen media on yhtä kuin Facebook ja kaupankäynti sosiaalisessa mediassa on Facebookissa tuotetietojen jakamista ja mainostamista.Todellisuudessa Facebook on vain sosiaalisen median vuorenhuippu ja SoMen suuri massa koostuu erilaisista Internetin

yhteisöistä, foorumeista ja blogeista. Suurin osa suositteluvoimasta onkin juuri näissä yhteisöissä, jossa tieto tuotteista ja palveluista jaetaan.  Siinä missä Facebookissa luotat ystäväsi suositteluun, niin foorumeilla kuuntelet alan parhaita asiantuntijoita, eli harrastajia.

Verkkokauppiaalle, kuten muillekin yrityksille on tärkeää nähdä sijoitusten hyöty selkeissä mittareissa, joita taas sosiaalinen media ei tällä hetkellä tarjoa. Kokemuksemme mukaan verkkokaupat voivat kuitenkin hyötyä paljon valjastamalla sosiaalisen median oikealla tavalla puolelleen.

Facebook ja verkkokauppa

Verkkokaupan voi nykyään tuoda suoraan Facebook sivulle, joko itsenäisenä verkkokauppana tai ns. näyteikkunana, jossa tuotekuvilla ja kuvauksilla linkitetään olemassaolevaan verkkokauppaan. Kummassakin on yleensä mukana mahdollisuus jakaa tuotetietoa ja osa mahdollistaa myös kommentointi.

Facebook-kaupankäynti on tällä hetkellä kuumeneva trendi USA:ssa ja briteissä, joissa verkkokauppa on perinteisesti ollut kehittyneempää kuin muualla. Facebook on kaikille ilmainen, ulkoasultaan valmiiksi yhtenäinen ympäristö, joka tarjoaa kattavat työkalut  verkkokaupan markkinointiin. Siksi se soveltuu hyvin kauppapaikaksi ennen kaikkea pienille yrityksille ja niille, jotka elävät faneistaan, kuten urheiluseurat, artistit, matkailuyritykset ja kuluttajabrändit.

Bulkkituote ei välttämättä myy sosiaalisessa mediassa

Sana läsnäolo toistuu jatkuvasti Facebookin myyntipuheissa.  Verkkokaupasta puhuttaessa läsnäolo on sitä, että jaetaan tuotetietoa, vastataan kysymyksiin ja luodaan ostotarpeita vaikkapa tarjouksilla, erikoiserillä tai muilla kampanjoilla.  Tutkimusten mukaan ihmiset fanittavat yrityksiä ennen kaikkea saadakseen erikoistarjouksia ja muita taloudellisia etuja, joten normaalihintainen bulkkitavara ei ole välttämättä paras myyntiartikkeli sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan tarjoa tuotteita faneille

1) ennen muita
2) yksinoikeudella tai
3) halvemmalla.

Yhtä tärkeää tuotteiden valinnan lisäksi on ylläpitää aktiivista keskustelua, jotta yrityksesi näkyy fanien seinillä, mistä suurin osa liikenteestä Facebook-sivulle tulee. Näillä ohjeilla Facebook tarjoaa hyvällä todennäköisyydellä vastinetta panostuksille ja vähintäänkin opit paljon asiakkaistasi ja heidän tarpeistaan.

Ja vielä vinkkejä verkkokauppiaille

 • Kun mietitte läsnäoloa sosiaalisessa mediassa, älkää keskittykö vain Facebookiin. Siellä olevaa keskustelua te pystytte itse hallitsemaan, mutta muualla ette. Suurin osa pahimmista mainetappioista kärsitään juuri foorumeilla ja blogeissa.
 • Aktiivinen osallistuminen ja foorumeilla mukana oleminen voi olla paljon palkitsevampaa kuin Facebookissa jo olemassa oleville faneille mainostaminen. Älä kuitenkaan osallistu keskusteluun mainostajana, vaan asiantuntijana. Joskus se tarkoittaa, että suosittelet kilpailijan tuotetta ja kauppaa.
 • Halutessasi voit valjastaa foorumit ja blogit myös markkinoimaan tuotettasi kumppanuusmarkkinoinnin avulla tai palkitsemalla heitä blogikirjoituksista, joissa sinut tai tuotteesi mainitaan.

Kirjoittaja Pasi Vuorio on Vuole Oy:n Luova johtaja. Yrityksen tarjoama Savalanche palvelu on uudenlainen verkkokaupparatkaisu, joka rakentuu internetin sosiaalisen median palveluiden sisälle. Se yhdistää tehokkaasti verkkokaupan, sosiaalisen median ja kumppanuusmarkkinoinnin. Käyttäjät voivat myydä omissa kaupoissaan muiden tahojen maahan tuomia ja valmistamia tuotteita. Maahantuojille, valmistajille ja markkinoijille Savalanche tarjoaa uudentyyppisen markkinointikanavan, jolla on mahdollista saavuttaa kerralla laaja, kohdennettu asiakaskunta internetin sosiaalisen median kuluttajista. Kaupan voi asentaa helposti niin kotisivulle, blogiin kuin Facebook-sivullekin. Lue lisää www.savalanche.com

Tags: ,

Trackback from your site.

Kommentit (4)

 • Avatar

  Mikko

  |

  Vaikuttaa välillä hieman turhalta keskittyä facebook markkinointiin millään tavalla. Facebookin luotettavuus ihmisten silmissä on tehokkaasti saatu tuhottua median sekä tietenkin epärehellisten ihmisten toimesta.

  Paljon voi kuitenkin saada aikaan myös facebook:in avulla.
  Harva yritys siihen kuitenkaan pystyy, ja paljon useammin onnistujana toimii yksityinen henkilö jonka menestys perustuu siihen että muut internetin käyttäjät ovat ensin oppineet tuntemaan hänet ja luottamaan siihen mitä hän tekee ja sanoo.

  Blogien voima ja vaikutus on suuri, ainakin jos katsotaan koko maailman tilannetta. Suomessa tilanne on vielä hieman toinen, sillä media jälleenkerran pystyy tehokkaasti manipuloimaan blogien suosiota tuomalla esille ainoastaan tiettyyn genreen sidottuja blogeja.

 • Avatar

  Ilkka Kauppinen

  |

  Totta Mikko töriset. Mielestäni kannattaa keskittyä juuri niihin työkaluihin, jotka ovat oman kohderyhmän ja tavoitteiden kannalta kaikkein tehoimmat.

  En tosin täysin allekirjoita tuota väitettäsi (perinteisen?) median vallasta blogien suosioon. Omasta mielestäni perinteisellä medialla ei nimittäin ole kovinkaan paljoa valtaa netin suurimpiin kävijälähteisiin eli hakukoneisiin.

 • Avatar

  Pasi Vuorio

  |

  Olen ihan samaa mieltä siitä, että Facebook ei ole vielä täysin lunastanut paikkaansa yritysten osalta. Onnistumisiakin on, mutta harva yritys osaa aidosti hyödyntää Facebookin potentiaalin. On kiistämätöntä,
  että Facebook on kuitenkin tällä hetkellä maailman ja Suomen suosituin verkkopalvelu, mutta sieltä puuttuu
  yritysten osalta kaksi tärkeää ominaisuutta: kattava haku- ja hakemistopalvelu. Tästä syystä Google on vielä yrityksille työkalu numero yksi ja Facebook-sivu ei korvaa www-sivua ennenkuin tämä on korjattu (lienee vain ajan kysymys). Siksi en halua suositella vaikkapa Facebook-kauppaa ainoaksi kanavaksi suurelle tai keskisuurelle kaupalle, joilla todennäköisyys löytyä Googlen ensimmäisiltä sivulta on suuri. Sen sijaan luonnollisesti faneja keräävälle toimijalle
  Facebook toimii jo nyt, mahdollisuus näkyä aktiivisesti fanien seinällä on jotain mihin Google ei pysty. Samoin ainakin me olemme löytäneet Facebook mainoksista hyvin edullisen ja kohdennetun mainoskanavan, joka päihittää Google Adwordsin mennentullen.

  Mitä blogeihin tulee, voin yhtyä Ilkan kommenttiin. Toki perinteinen media on innokkaana mukana perustamassa blogipalveluja ja hyötymässä niiden sisällöstä, mutta suuri massa blogeista on kuitenkin itsenäisiä ja kaupallista riippuvuutta on viime vuosiin asti karsastettu.

 • Sirkun salainen niksi sosiaalisesta mediasta | Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy

  |

  […] Facebookissa kaikkein tärkeintä on muistaa aina silloin tällöin ajaa asiakas sinne, mistä hän pääsee ostamaan. Linkit kotisivuille, verkkokauppaan, yhteydenottolomakkeisiin jne. ovat välttämättömiä. Jos kerrot statuspäivityksessä jostakin tietystä tuotteesta, muista ohjata tästä päivityksestä suoraan tuotteen sivulle esimerkiksi verkkokauppaan. Älä turhaan harhauta asiakasta ohjaamalla häntä verkkokauppasi etusivulle. Halutessasi voit perustaa verkkokaupan suoraan Facebook-sivullesi. […]

Kirjoita kommentti

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Rekisteriseloste

Suomen vahvimmat Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy - Kirsi Mikkola