fbpx

Missä menet matkailun verkkokauppa?

Verkkokauppa-ostoskoriKirjoitin artikkelin PayTrail maksuoperaattorin blogiin. Artikkelissa pohdiskelin miten hyvin matkailun verkkokaupalla meneekään. Vai meneekö?

Matkaililutuotteet ovat ostetuimpia tuotteita Suomessa ja ulkomailla. Matkailutuotteiden osuus Suomessa kaikista verkko-ostoksista on suurin, se on 33%. Online myynti kasvaa voimakkaasti Länsi-Euroopassa ja Itä-Euroopassa ja Kiinassa 57 %  matkailjoista tekee varauksensa verkkokaupasta.

Majoituskauppiaille on tarjolla useita vaihtoehtoja tarjota petipaikkaa myyntiin. Välittäjiä on moneenlähtöön isoista brändeistä pienempiin. Majoitusyrittäjän on helppo laittaa tuotteensa kaupan hyllylle perustamatta omaa suoramyynti kanavaa lainkaan.  Mutta miten menee ohjelma- ja oheispalveluilla?

On se kumma, ettei ohjelmapalvelujen verkkokauppa nouse.  Missä mättää vai mättääkö lain?

Kyselin omilta matkailuyritysasiakkailtamme, miksi ohjelmapalvelutuotteiden myyntiä ei saada avattua verkkoon kuluttajamarkkinoille. Sain vastauksina seuraavaa. Vastaukset eivät ole tärkeysjärjetyksessä.

1. Pitää ymmärtää että b to c ja b to b kauppa matkailualalla ei oikeastaan eroaa muista toimialoista. Kun tehdään kauppaa kv-matkanjärjestäjän kanssa, tehdään kauppaa suuristakin asiakasmääristä  tukkukauppaperiaatteella. Kun tehdään indis eli omatoimimatkailijakauppaa tehdään kauppa yksittäisten asiakkaiden saamiseksi ja matkustusmotiivin ja mielenkiinnon mukaan.

2. Meidän alueen ohjelmapalveluyritykset tekevät suurimmaksi osaksi myyntinsä matkanjärjestäjien kautta, joten pääpaino  on suurelta osin keskittymistä yleiseen näkyvyyteen ja sosiaalisen mediaan kansainvälisillä markkinoilla. Olemme tosin miettineet myös suoramyynnin mahdollisuutta, koska toimimme matkailukeskuksen imussa.

3. Tavoitteena olisi käynnistää oma suoramyynti verkkokaupassa, mutta tuotannollisesti se ei ole kustannustehokasta. Teemme ryhmäkauppaa, jolloin tuote on suurinpiirtein jokaiselle samanlainen. Jos tekisimme kauppaa suoraan kuluttajan kanssa vaatisi se enemmän meiltä töitä ja osaavia resursseja. Yksittäisen asiakkaan vaatimukset tulisi ottaa huomioon tarkemmin.

4. Omatoimimatkailijoita ei saada alueelle tai yritykseen pelkästään oman ohjelmapalvelutuotteen avulla. Pitää ehdottomasti olla yrityskumppaneita, jotka voivat tarjota kuljetuksen, majoituksen ja muut oheispalvelut. Pitää siis olla tarjotaan kaikilla mahdollisilla tavoilla myös yli toimialojen myös verkossa.

5. Vapaa-ajan matkustajalle tai ryhmälle riittää, että voi ostaa omatoimisella matkallaan sellaisen aktiviteetin,  esimerkiksi hyvinvointipalvelun tai hissilipun, jonka takia kohteeseen on saavuttu.

6. Monet yrityksemme yritysasiakkaat ostavat ohjelmapalveluja isommallekin ryhmälle, vaikkei meidän kautta majoitusta saakaan. Kaupat tehdeään pääasiassa sähköpostin välityksellä, kun muuta mahdollisuutta ei ole ollut.

7. Emme ole löytäneet sopivaa tapaa myydä ohjelmapalvelujamme suoraan kuluttajille. Meiltä puuttuu verkkokauppaohjelmisto, tai ehkä suurimmalta osin emme tiedä onko oma verkkokauppa edes mahdollinen toteuttaa.

No niin. Tässähän on syitä/aiheita kerrakseen.

Jos et itse osaa tai tiedä, hanki asiantuntijuutta verkkokaupan perustamiseen

Suosittelen sinua lukemaan ensin  Verkkokaupan perustamisen oppaan, joka on suunnattu erityisesti matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan yrityksille.

Kannattaa etsiä ja kysyä apua myös paikallisesta Ely-keskuksesta ja Yritysten kehittämispalvelut -palveluista tai ottaa yhteyttä suoraan Kirsiin, jolloin saat varmasti nopeasti ja selkokielisesti apua kysymyksiisi.

Lue  myös aiheeseen liittyvät blogikirjoitukset

Matkailutuotteet ovat ostetuimpia tuotteita verkkokaupasta PayTrailin blogista.

ja Onko Bookndo.com ohjelmapalvelujen tuleva Booking.com

:: ota enemmän irti verkosta! ::

Tags: , , , ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy