fbpx

Nyt on aika tehdä kotisivujen vuosihuolto

Vuodenvaihde on hyvää aikaa tehdä kotisivujen vuosihuolto ja tarkastaa kotisivujen toimivuus, saavutettavuus ja kunto.

Kotisivut ovat yrityksesi käyntikortti ja ”kivijalka” verkossa. Pidä siis huolta, että asiakkaasi löytävät, pystyvät käyttämään ja saavat hakemaansa tietoa ja palvelua kotisivuiltasi.

Keräsimme sinulle muutaman hyvän ohjeen, joiden avulla voit tarkastella sivujesi kuntoa ja toimivuutta sekä tehdä ohjeiden avulla tarvittavat parannukset sivustoillesi.

Aloita siis näillä työvälineillä ja testaa kotisivujesi ja verkko-osoitteesi luotettavuuden ja digitaalisen saavutettavuuden taso. Ohjelmien demo tai esittelyversio eivät vaadi rekisteröitymistä ja voit tehdä testauksen perustoiminnot maksutta.

WEBSITE GRADER

1. Siirry osoitteeseen http://website.grader.com

Website Grader kertoo muiden muassa:

a) miten hyvin sivustosi latautuvat, näkyvät ja onko sivustosi taustalla olevat tekniset asiat kunnossa
b) ovatko kotisivusi responsiivisesti ja käytettävissä erilaisilla mobiililaitteilla
c) mitä voit tehdä vielä paremmin, että sivustosi optimoituisivat hakukoneiden haussa eli mitä parannettavaa sivustollasi on tekstien, kuvien, videoiden ja linkkien optimoinnin suhteen
d) onko sivustosi tietosuoja riittävällä tasolla eli onko palvelinympäristössä SSL suojaus kunnossa

2. Kirjoita yrityksesi kotisivuosoite website riville ja napauta GET YOUR ANSWER ja anna Website Graderin tarkastaa yrityksen nykyisen kunto.kotisivujen-vuosihuolto

3. Tulos

Ohjelma ilmoittaa tuloksen numeerisena arvona ja kertoo kuinka onnistuneet sivusi ovat. Paras tulos on 100. Hyvä, jos pääset seitsemänkymmenen parhaammalle puolelle tai saat isomman arvon kuin kilpailijasi.

 

Esimerkissä www.verkkokaupankoulutuskeskus.fi sivusto saa arvon 67/100, joten parannettavaa vielä on! Jatka tuloksen tarkastelua ja scrollaa tulossivua alaspäin.website-grader-performance-kotisivujen-vuosihuolto

4. PERFORMANCE eli suorituskyky

Performance kertoo minkäkokoisia kotisivusi keskimäärin ovat kilotavuina (PAGE SIZE), PAGE REQUESTS ilmoittaa puolestaan miten paljon sivustollasi on HTTP – liikennettä ja PAGE SPEED antaa keskimääräisen sivun latautumisajan sekunneissa.

website-grader-performance-page-properties-kotisivujen-vuosihuoltoPAGE SIZE
Testissä olevan Verkkokaupan koulutuskeskuksen sivujen keskimääräinen tiedostokoko on 450 kilotavua, tulos on siis erinomainen. Mitä raskaampia sivut kotisivuillasi ovat hitaammin ne latautuvat asiakkalle. Yritä pitää sivujen keskimääräinen tiedostokoko alle 3 megatavuisena.

PAGE REQUESTS
Verkkokaupan koulutuskeskuksen sivuilla on turhan paljon http -pyyntöjä. Mikä on HTTP pyyntö sitten on?  HTTP on niinkutsuttu asiakas/palvelin protokolla eli yhteyskäytäntö. Käytännössä se esiintyy tilanteissa joissa asiakas kirjoittaa kotisivusi osoitteen ja HTTP pyyntö lähtee hakemaan kotisivujen palvelimelle tallennettuja kuvia, tekstejä, videoita käyttäjän selaimeen (Chrome, Firefox, IE, jne). HTTP pyyntö siis pyytää, että palvelin lähettää pyydettynä tiedostoja, jotka sisältävät sisältöjä käyttäjä hakemasta sivustosta. Mikäli pyyntöjä on paljon näkyy se korkeana Page Request arvona ja sivuston hitautena. HTTP tulee sanoista ”Hypertext Transfer Protocol”.

PAGE SPEED
Testisivuston sivuston sivut latautuvat kuudessa (6) sekunnissa. Laadukkaiden sivustojen tulisi latautu 3 sekunnin kuluessa siitä kun asiakas on kirjoittanut sivuosoitteen (esimerkiksi http://www.verkkokaupankoulutuskeskus.fi/koulutuskalenteri) selaimen osoiteriville.  Jos sivustosi latautuvat hitaasti vähentää se tutkitusti sivuston käyttäjämääriä, asiakkaasi surffaavat suurella todennäköisyydellä hakukoneen kautta toiseen kauppaan ja kotisivuille.

website-grader-performance-page-mobile-kotisivujen-vuosihuolto

5. RESPONSIIVISUUS JA MOBIILIKÄYTTÖ

Tämä kohta testissä paljastaa ovatko kotisivusi mobiilioptimoidut ja responsiiviset? Voiko sivustojasi siis katsella päätelaiteriippumattomasti mistä tahansa ja mihin aikaan vaan? Mikäli tulos on muutakuin 30/30 pyydä kotisivujesi tekijää korjaamaan tilanne mahdollisimman pian. Responsiivisuudella on ensinnäkin vaikutusta asiakkaan ostokäyttäytymiseen, mutta myös hakukonelöydettävyyteen. Jos sivustosi eivät ole mobiilioptimoidut ei Google niitä mielellään mobiilikäytössä hakutuloksissa näytä.

 6. SEO eli HAKUKONEOPTIMOINTI

Hakukoneoptimointi (SEO, Search Engine Optimization) tarkoittaa ei-maksettujen eli orgaanisten hakutulosten parantamista. Se voidaan määritellä monin tavoin, mutta karkeasti ottaen se tarkoittaa kotisivujen muokkaamista siten, että se on teknisesti mahdollisimman helposti hakukoneiden löydettävissä ja samalla tarjoaa sivuilla kävijöille käyttäjäystävällisen osto- tai käyntikokemuksen.

Testisivumme www.verkkokaupankoulutuskeskus.fi saa SEO arvon 20/30, joten sivustolla on vielä parannettavaa.

website-grader-SEOHakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu. Lisäksi pyritään parantamaan sivuston sijoituksia myös ennalta arvaamattomilla hakulauseilla eli niin sanotuilla pitkän hännän hakusanoilla.

Tee se itse hakukoneoptimointi

Sanalla ”optimointi” viitataan tässä verkkosivujen sisältöön, joka optimoidaan ”hakukoneystävälliseksi”. Tämä tarkoittaa, että verkkosivut suunnitellaan ja toteutetaan hakukoneita ajatellen. Hakukoneoptimointi on prosessina aikaa vievä, mutta saavutetusta tuloksesta on usein pitkäaikaista hyötyä.

Voit tehdä itse hakukoneoptimointia kotisivuillesi muun muassa seuraavilla keinoilla:

1. Tavoite ja avainsana

Määritä sivuillesi tavoite ja sitä kuvaava avainsana. Esimerkkisivusto Verkkokaupan koulutuskeskus on valinnut koulutus sivuilleen  tavoitteeksi myydä koulutuksia. Sivun tavoiteavainsana on koulutukset.  Kyseinen sana esiintyy perus- tai taivutetussa muodossa sivulla 59 kertaa!

Huolehdi, että avainsana esiintyy sivuillasi mahdollisimman monta kertaa. Avainsanan tulisi esiintyä sivulla vähintään 5 kertaa perusmuodossa ja noin 5 kertaa taivutetussa muodossa  (noin 5 synonyymiä). Optimitilanteessa sivun leipätekstissä tulisi olla jopa 2000 kirjoitettua sanaa. Jos laadukkaan ja asiakasta kiinnostavan sekä mahdollisimman suuren tekstimäärän tuottaminen tuntuu työläältä, voit ottaa avuksi sisällöntuotantopalvelumme!

Koulutukset-hakukoneoptimointi-tavoiteavainsana

2. Avainsana ja metatiedot

Huolehdi, että tavoiteavainsana esiintyy sivusi metatiedoissa eli titlessä ja metadescriptionia eli kuvausteksissä. Titlella tarkoitetaan sivun otsikkoa, joka näkyy sivun yläreunassa ja hakutuloksissa. Title ja metadescription tulisi määrittää jokaiselle sivulle erikseen. Titlen tulee kuvastaa mahdollisimman hyvin kyseisen sivun sisältöä. Metadescription eli kuvaustieto on tärkeä hakukoneelle ja näkyy sivun hakijalle hakukoneen tuloksissa Titlen alla.

Koulutukset-hakukoneoptimointi-metatiedot

Esimerkissä olevan www.verkkokaupankoulutuskeskus.fi/koulutukset sivun title sisältää sivun avainsanan ja kertoo, että sivulla voi ilmoittautua tuleviin koulutuksiin.

Hakukoneet arvostavat Title tagin ensisijaisen tärkeäksi. Millainen on sitten hyvä Title ?         

  • on noin 60 merkkiä pitkä
  • kertoo mistä sivulla puhutaan
  • kertoo sivun avainsanan
  • kertoo palvelun, mitä sivulla tarjotaan
  • kertoo palvelun sijainnin
  • kertoo yrityksen nimen

3. Metatietojen hallinta

Metatietojen hallinta riippuu käyttämästäsi julkaisujärjestelmästä. Kotisivujesi tekijän tulee osata kertoa, miten sivustosi metatietoja pääsee muuttamaan. Tapa on siis riippuvainen siitä, miten kotisivuja päivitetään. Verkkokaupan koulutuskeskuksella on käytössä WordPress julkaisujärjestelmä ja sivustot on rakentanut mainostoimisto Davas Kuusamosta.

p.s. Tee Title tagit aina kieliversioittain! Suomenkieliset Title tagit eivät auta yhtään mitään englanninkielisessä haussa!

4. Linkit

Ulkoiset linkit, joiden kautta asiakas tulee sivuillesi, ovat elintärkeitä. Kotisivuillesi tulevien linkkien määrän pystyt tarkastamaan esimerkiksi Open Site Explorer ohjelmalla. Nyrkkisääntönä on, että mitä enemmän linkkejä sivuillesi on muilta sivustoilta, sen paremmin löydyt hakukoneiden hakutuloksista.

Miksi näin? Linkkien tärkeys johtuu sittä, että hakukoneiden käyttämät robotit arvioivat sivujen sisältöä myös sivulle johdattavien linkkien määrän perusteella. Mitä enemmän linkkejä, sitä luotettavammaksi sivu arvioidaan ja sitä paremmin se löytyy hakutuloksista!  Yhtä oikeaa linkkien määrää ei ole, mutta ota tavoitteeksi kerätä linkkejä enemmän kuin kilpailijoilla. 

Näin voit kasvattaa ulkoisten linkkien määrää

  1. Pyydä toisia yrityksiä lisäämään sinun sivujesi linkki heidän kotisivuilleen (ja päinvastoin)‏
  2. Lisää linkkejä kotisivuillenne sähköisissä näkyvyyskanavissa ja sosiaalisen median palveluissa
  3. Lisää kotisivulinkki sähköpostin allekirjoitukseen
  4. Lisää kotisivuillesi JAA – sisältöpainike, jotta asiakkaat voivat jakaa sivujesi sisältöjä käyttämissään sosiaalisen median kanavissa. ”JAA –sisältö” – painikkeen voit ladata maksutta esimerkiksi addthis.com ja www.sharethis.com sivuilta. Pyydä kotisivujesi tekijää lisäämään painike sopivaan kohtaan

Sisäiset linkit ovat hakukoneille myös tärkeitä. Ulkoisten linkkien lisäksi sivut saadaan löytymään paremmin myös sisäisillä linkeillä. Sisäisellä linkillä tarkoitetaan sanaan tai lauseeseen tehtyä hyperlinkkiä, josta asiakas ohjataan toiselle sisältösivulle kotisivuillasi.

Sisäiset linkit tulee tehdä sisältötekstiin ja niin sanottuina avainsanalinkkeinä. Älä siis käytä linkki sanana Lue lisää tästä tai Klikkaa tästä lisätietoja vaan linkitä teksti sisältöä kuvaavalla sanalla esimerkiksi Tutustu Verkkokaupan koulutuskeskuksen kevään 2017 koulutuksiin!

p.s. Jokaiselle sivulle tulisi johtaa vähintään yksi sisäinen avainsanalinkki.

5. Personoidut osoitteet

Varmista kotisivujesi tekijältä, että voit personoida kotisivujesi sivujen www-osoitteita. Kotisivuosoitteen personoitavuus tarkoittaa, että voit lisätä sivuille osoitteita, jotka kertovat mitä sivulla myydään tai tarjotaan. Esimerkiksi https://www.liiketoiminta.info/digikoulutukset/sahkoisen-liiketoiminnan-koulutuspaketti/ on huomattavasti helpompi ja informoivampi osoite liittää asiakkaalle lähtevään tarjoukseen tai sähköpostiin kuin https://www.liiketoiminta.info/?pageid=349. Eikö?

Kysy siis kotisivun tekijältä, miten saat osoitteet personoitua.

6. Sivujen sisällön optimointi

Vaikka sivusi olisivat kuinka hyvin optimoidut, eivät ne tule löytymään, jos kirjoitat vääristä asioista. Tarkastele sivuja kriittisesti ja lue, kirjoitatko todella palveluista, joita tarjoat? Kerro tuotteistanne ja sijainnistanne monilla eri tavoilla ja muista, että sisällön laadun lisäksi myös määrällä on merkitystä.

Kuvilla on suuri merkitys tuotteiden markkinoinnissa ja myynnissä. Myös kuvat tulee optimoida. Kuvien optimoinnista sinun tulee muistaa tehdä seuraavat tärkeät hakukoneita auttavat toiminnot:

  • Kuvien tiedostonimen tulee kertoa mitä kuva esittää. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kuva viedään kotisivuille, tulee sillä on selkeä tiedostonimi. Esimerkiksi digikameran automaattisesti antama nimi ei kelpaa.
  • Kuvien ALT tekstit ei vaihtoehtoiset tekstit tulee sisällyttää kuvaan. ALT –teksti on se osa kuvasta, jonka hakukone ymmärtää. Hakukone ei ymmärrä mitä kuva esittää vaan sille täytyy tarjota tekstipohjainen selite, joka näkyy usein internet-sivuilla kun hiiren vie kuvan päälle.
  • Kuvia ympäröivän tekstin tulee liittyä kuvaan, kuvan nimeen ja alt tekstiin ja päinvastoin.

Kuukauden-kehu-hakukoneoptimointi

7. SSL SUOJAUS

Website Grader arvioi yrityksesi kotisivujen tietoturvaa ja tietosuojaa. Esimerkkiyrityksemme saa testissa arvon 0/10, asia on korjattava viipymättä.  Tammikuusta 2017 Googlen ilmoituksen mukaan Chrome-selain merkkaa kaikki ilman SSL -sertifikaattia olevat sivustot turvattomiksi. Tämä näkyy sivuston käyttäjälle ilmoituksena osoiterivillä.  Lue lisää asiasta Googlen turvallisuusblogista.
https://security.googleblog.com/…/moving-towards-more-secur…

website-grader-page-security-SSL-suojaus

Jos haluat varmistua, että oma sivustosi näkyy käyttäjille turvallisena ja luotettavana myös jatkossa, tilaa sille SSL-sertifikaatti. SSL-sertifikaatin myötä:
– Tiedon välitys sivustolla on salattua
– Sivuston Google-sijoitus paranee
– Sivusto ja kuvat latautuu käyttäjälle nopeammin
– Asiakas tietää varmasti olevansa juuri sinun sivustollasi, eikä esimerkiksi vastaavalla huijaussivustolla

8. Mitä seuraavaksi ? Website grader muutosehdotukset

Analyysin lopuksi saat ohjelmalta korjaus- ja muutosehdotukset niistä kotisivuilla olevista kohdista, jotka edellyttävät hienosäätöä tai selkeää korjausta. Testaa sivustojesi kunto ja tee testi osoitteessa www.website.grader.com.website-grader-korjausehdotukset

LISÄTIETOJA

Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy
Kirsi Mikkola, puh. 040 555 1019, kirsi.mikkola@liiketoiminta.info

[sg_popup id=”2″ event=”click”]Ota yhteyttä >[/sg_popup]

 

Tags: , , ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy