fbpx
  • Etusivu
  • verkkokauppa
  • Verkkokaupan käsikirja nyt ”kaupoissa” – Vieraileva kirjoitus Tero Lahtinen

Verkkokaupan käsikirja nyt ”kaupoissa” – Vieraileva kirjoitus Tero Lahtinen

Verkkokaupan käsikirjaKirjoittamani kirja Verkkokaupan käsikirja ilmestyi tämän vuoden (2013) tammikuussa. Kirjan teossa oli mukana myös Sähköinen Liiketoiminta Suomen Kirsi Mikkola. Kirjaa tehdessä mietin paljon millainen on hyvä tietokirja – mikä kirjasta tekee hyvän? Päädyin kolmeen seikkaan:

Vankka tieto

Ensiksi, kirjan pitää perustua vankkaan tietoon, eihän se muuten tietokirja olisikaan. Mistä sellaisia oli saatavilla, pyrin pohjaamaan akateemisestikin kestäviin lähteisiin. Sen jälkeen muihin kirjoituksiin, sitten keskusteluihin verkkokauppiaiden ja muiden alan toimijoiden kanssa. Viime kädessä tukeuduin omiin kokemuksiini, mutta varoen, sillä yhden ihmisen mielipide on aina väkisin kapean näkökulman tuotos.

Runsas havainnollistaminen

Toinen seikka on runsas havainnollistaminen. Erityisesti havainnollistamisen määrä näkyy yhdysvaltalaisessa business-kirjallisuudessa, joka on joskus suomalaiseen makuun liiankin monisanaista. Esimerkeillä ja konkretisoinneilla on kuitenkin paikkansa. Ei ihminen ymmärrä ja opi jotain asiaa pelkästään faktoja latelemalla, vaan silloin kun asiat havainnollistetaan esimerkkien, kuvien ja kaavioiden kautta. Lisäksi ne tekevät kirjasta mukavan ja helpon lukea.

Käytännönläheisyys

Kolmas on käytännönläheisyys. Minusta ei ole mielekästä tehdä kirjaa, joka liikuuu niin teoreettisella tasolla, että siitä ei ole käytännössä työtä tekevälle mitään iloa.

Nämä asiat konkretisoituvat kolmessa kysymyksessä, joita kyselin itseltäni läpi kirjoitusprosessin:
– Mistä tiedän tämän asian?
– Mistä esimerkki/miten havainnollistan?
– Miten käytännössä itse tekisin?

Palautetta kirjasta

Palautetta kirjasta olen saanut harmillisen vähän. Pääosin se ollut positiivista ja juuri käytännönläheisyyttä on kehuttu. Eniten tunnutaan olevan eri mieltä sosiaalisen median merkityksestä verkkokauppojen markkinoinnissa, johon suhtaudun ilmeisesti kriittisemmin kuin useimmat. Yleinen uskomus on, että sen merkitys on verkkokaupoille erittäin suuri, mutta oikein kellään ei ole esittää tutkimuksia tai konkreettisia lukuja tästä, joitakin yksittäisiä onnistumisia lukuunottamatta.

Miksi aiheesta tarvitaan käsikirja?

Kirjaa varten kävin läpi satoja ja taas satoja verkkokauppoja. Näistä nousi esiin yksi valitettava asia: jos tarvitset hyvää esimerkkiä, siis miten jokin asia on toteutettu hyvin, katso Nelly.com. Jos tarvitset esimerkkiä miten ei kannata tehdä, käy läpi muutama suomalainen, iso verkkokauppa. Kovin montaa ei tarvitse katsoa, kun haluttu esimerkki on löytynyt. Tasoeroa kotimaisten ja ulkomaisten kauppojen toteutuksessa on monessa kohti harmillisen paljon. Tämä havainto vastaa kysymykseen kirjan tarpeellisuudesta.

Toinen, vielä perustavampi syy kirjalle on verkon vaikutus kaupan rakenteisiin. Nyt viimeistään on aika, jolloin jokaisen kauppaa käyvän – mitä tahansa kauppaa, ei pelkästään tavarakauppaa B2C – on katsottava alansa rakenteita ja mietittävä, miten ne tulevat muuttumaan. Tätä on jo monilla aloilla tapahtunut, mutta paljon muutosta tulee vielä tapahtumaan.

Onko kirjoille enää tarvetta?

Nykypäivänä hyvä kysymys on tietysti kirjan tarve ylipäätänsä. Onhan tietoa saatavissa yllin kyllin lukemattomien nettikirjoitusten kautta. Kaikista aiheista löytyy netistä lukuisia kirjoituksia, jopa videoita, tiedä vaikka laulujakin. Kirjalla on kuitenkin yksi selkeä etu puolellaan: se kokoaan muutoin hajanaiset tiedonsirpaleet yksiin kansiin ja muodostaa selkeän kokonaisuuden, joka etenee johdonmukaisesti ja kattaa aiheen kannalta oleelliset asiat. Kirjassa törmää sellaisiinkin asioihin, joita ei osaisi hakea. Tämä on se syy, miksi kirjoilla on paikkansa, nyt ja tulevaisuudessa.

Uskon, että lukemalla Verkkokaupan käsikirjan, verkkoliiketoiminnan parissa työskentelevät tai sitä suunnittelevat saavat kaikkein helpoimmalla kokonaiskuvan siitä, mitä verkkokauppa oikein on.

Mistä kirjan voi tilata?

www.verkkokauppakirja.fi

Kirjan ja artikkelin kirjoittaja

Tero Lahtinen

Tero Lahtinen on verkkokaupan asiantuntijayritys Gelo Oy:n toimitusjohtaja. Hänellä on sekä tekninen ja kaupallinen koulutus sekä runsaasti kokemusta erilaisista verkkokaupoista.

Tags: ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy