fbpx

Näin hyödynnät geokätköjä matkailumarkkinoinnissa

Talvisella kätköreissulla

Geokätköily on hauska ja rento harrastus, jossa etsitään gps-koordinaattien avulla aikuisten aarteita. Geokätköt julkaistaan www.geocaching.com sivustolla, johon kuka tahansa voi rekisteröityä ja lähteä tutkimaan lähiseudun kätköjä. Kätköjä on niin metsissä kuin kaupungeissakin ja upeimmat kätköt tarjoavat matkailijoillekin upeita maisemia ja muuta nähtävää. Miten näitä kätköpurnukoita voisi sitten hyödyntää markkinoinnissa?

Ensinnäkin, geokätköt on aina tehtävä ensisijaisesti kätköilijöitä varten eikä kaupallinen mainonta kätköissä ole edes sallittua. Jos kätkön esittelyyn yrittää saada Geocaching.com sivustolla mainontaa, voidaan kätkö jättää julkaisematta tai ainakin esittelyä pitää muokata. Markkinointi pitää siis tapahtua todella hienovaraisesti, mutta se onnistuu kyllä!

Millainen on hyvä kätkö?

  • Kätkössä on jokin mielenkiintoinen idea. Se voi olla kauniilla paikalla tai siihen voi liittyä mielenkiintoinen tarina.
  • Kätköpurkissa on jotakin mielenkiintoista. Kätkön koko voi olla mitä tahansa, mutta hienoimmissa kätköpurkeissa on jotakin oivaltaa ja innostavaa.
  • Kätkö on piilotettu ovella tavalla. Kätköilijät vitsailevat usein, että tämä oli taas tällainen ”Kiven alla”-kätkö eli kannattaa yrittää keksiä tavallista ovelampi piilopaikka.
  • Mitä mielenkiintoisempi toteutustapa kätkössä on, sitä paremmin siitä lähtee juttu kiirimään.

Kätköilijä loggaamassa kätköä

Miten kätköllä voi markkinoida omaa yritystä?

  • Koska kätkön esittelytekstiin netissä ei saa kirjoittaa markkinointipropagandaa, pitää markkinointi hoitaa ovelammin.
  • Paras tapa on tuoda kätkö mahdollisimman lähelle yritystä, jolloin asiakas lähes vahingossa altistuu yrityksellenne. Etenkin ruokapaikoissa tämä toimii erinomaisesti.
  • Kätkön kuvauksessa voi myös kertoa, mitä kätkön läheisyydestä löytyy. Jos yrityksenne nyt sattuu olemaan lähistöllä, sehän on vain hyvää ”asiakaspalvelua” kertoa kätköilijöille, että samalla kertaa voi piipahtaa vaikka tarkistamaan museonne uuden näyttelyn.
  • Hyvä esimerkki markkinoivasta kätköstä on Uudenkaupungin Pakkahuoneen vierasvenesataman kätkö, jota ei ole edes luotu markkinointitarkoitukseen. Kannattaa lukea loggaukset kesäajalta, josta huomaa, että jokatoinen on käynyt kahvilassa syömässä munkkikahvit.

Miten kätkö tehdään?

  1. Tutustu ensin kätköilyyn etsimällä vähintään muutama kätkö itse. Tätä varten kannattaa tehdä tunnukset osoitteessa www.geocaching.com
  2. Keksi ensimmäiselle kätköllesi loistava idea!
  3. Mieti kätkön teemaan sopiva purkki ja piilotuspaikka.
  4. Testaa piilopaikka viemällä kätkö piiloonsa pariksi viikoksi ja varmista, että paikka kestää kätkön ja kätkö paikan. (Ei siis tuhoa luontoa tai luonto ei tuhoa purnukkaa)
  5. Ilmoita kätkösi Geocaching.com sivustolle ja jää odottamaan asiakkaita saapuvaksi!

Ideoita erilaisiin kätköihin

Kätköilijäöitä on erilaisia ja osa hakee mielellään pikakätköjä, joita saa kerättyä pikaisesti monta sataa, kun taas toiset mieluummin näkevät paljon vaivaa yhdenkin kätkön eteen, jos kätkö on jotenkin erityinen. Kätköjä voi, saa ja kannattaakin siis tehdä laidasta laitaan! Hienoimmat kätköt kuitenkin ovat minun mielestäni sellaisia, joihin on nähty paljon vaivaa.

Kesäisellä kätköllä

Kannattaa siis lähteä miettimään omaa kätköä jonkin teeman kautta. Tällöin samaan sarjaan on helpompi keksiä kätköjä lisääkin. Voisimmeko tehdä vaikka kummituskätkön? Tai miten olisi joulu ympäri vuoden? Entäpä, jos meidän kätkö esittelisikin saamelaista kulttuuria ja kertoisi tarinoita shamaaneista? Kätköjä voi tehdä samaan teemaan liittyen vaikka kymmenen ja näin saadaan matkailija kiertämään ympäri vaikka koko teidän matkailualueenne.

Minun parhaat kätköreissuni ovat olleet sellaisia, missä on yhdistyneet upeat maisemat, ovelat piilopaikat sekä kätköpurkit, joiden eteen on tehty selvästi töitä. Itse olen saanut eniten kiitosta kätköstä, joka oli keskelle metsää koristeltu joulukuusi. Ideoikaa siis rohkeasti teidän näköinen kätkö ja ryhtykää tuumasta toimeen!

Oppaat kätköilyyn

Älä ryhdy geokätköilijäksi! – opas

Näin pääset geokätköilyssä alkuun -opas

Pakko tietää! -pikaopas

Suomenkielinen kätköilyfoorumi

 

P.S. Haussa on jälleen maailman mainioin matkailun sähköisen liiketoiminnan koulutus! Hae Haaga-Helian opintoihin nyt! Haku päättyy 30.11.2012! 

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy