fbpx

Matkailun jakelukanavat osa 1/5 – Joko luit Visit Finlandin jakelukanavaselvityksen?

VisitFinland-Jakelukanavaselvitys-joulukuu-2017 Joko olet tutustunut Visit Finlandin ORC Internationalilla teettemään, joulukuussa 2017 julkaistuun jakelukanavaselvitykseen? Minä tutustuin ja en malta olla antamatta omaa näkemystäni asiassa. Vaikka selvitys keskittyi lähinnä majoitusliiketoiminnan globaaleihin jakelukanaviin, digitaaliseen markkinoinnin keinoihin ja asiakkaan ostokäyttäytymisen muutokseen, antaa se silti suuntaviivaa siitä, mihin suuntaan matkailuliiketoiminnan onlinen kaupan trendit liikkuvat.

Selvityksen yhtenä tavoitteena oli tunnistaa Suomen matkailun kannalta tärkeimmät digitaaliset jakelukanavat ja myyntialustat sekä arvioida sellaiset digitaaliset kanavat kullakin markkina-alueella, joissa on korkean ROIn-mahdollisuus (Return On Investment eli suomeksi sijoitetun pääoman tuotto). Selvitys kohdistui seuraaviin pääämarkkina-alueilla: 1. UK, 2. Saksa, 3. Ranska, 4. Italia, 5. Alankomaat, 6. Venäjä, 7. Japani,  8. Kiina, 9. Etelä-Korea. Jakelukanavaselvityksen voit lukea kokonaisuudessaan VisitFinlandin sivuilta.

Me teimme teimme taannoin Outdoors- ja kylämatkailun sähköisten jakelukanavien kartoituksia, jotka keskittyivät erityisesti  ohjelmapalvelu– ja aktiviteettitarjonnan jakeluun globaaliin markkinaan. Lisäksi kartoitimme ohjelmapalveluyritysten sähköisiä myyntikanavia selvityksen omaan konsultointikäyttöön vuonna 2016 ja tein niistä blogipostauksen ”Nämä matkailutuotteen sähköiset jakelukanavat kannattaa tsekata!”

OTAt ohjaavat globaalia myyntiä

Visit Finlandin teettämän jakelukanavaselvityksen mukaan mobiiliteknologia on erityisen olennainen osa matkailuyritysten liiketoimintaa ja se tulee olemaan suurin erottava tekijä matkailuyritysten menestymisessä. Asiakaskenttä on muuttumassa teknologian ja sosiaalisen median vaikutusten myötä homogeeniseksi ja suurin osa  Y-sukupolvesta eli milleniaaleista ympäri Eurooppaa ja koko Aasiaa ostavat matkailupalveluja samalla tavalla. Aasian ja Tyynenmeren alueet ohjaavat teknologian kehittymistä ja käyttöä ympäri maailmaa, kun taas eurooppalainen matkustaja rakentaaa edelleen vahvaa suhdettaan OTA (Online Travel Agent) -kanaviin. OTAt ovat edelleen dominoivia suurimmalla osaa alueita, mutta asiakkaat hakevat entistä enemmän mahdollisuuksia räätälöidä ja kustomoida omia matkailukokemuksiin.

Kaikki lähtee resurssien ja tuotteiden hallinnasta

Jakelukanavien-hallinta-majoitusyrityksissäKysyntää ja myyntiä ei synny ilman hyviä ja toimivia tuotteita ja resursseja. Tuotteita ja resursseja on pystyttävä hallinnoimaan järkevillä välineillä ja ohjelmistoilla. Isommat majoitusyritykset, hotellit lähinnä, ovat jo pitkään voinee hyödyntää kapasiteetinhallintaan tarkoitettuja PMS järjestelmiä (property management system), jotka integroituvat  tai / ja käyttävät channel manager ohjelmistoja jakelukanavien hallintaan. Channel Manager ohjelmistoja on tarjolla runsaasti, yksi lista jakelukanavien hallintaohjelmistoista löytyy muun muassa  Capterran sivuilta.

Pienemmissä majoitusyksiköissä jakelukanavahallintaa tehdään vielä pitkälti manuaalisesti ja kanavakohtaisesti, käsin. Iso osa pienistä majoittujista nojautuu pelkästään Booking.com iin, koska a) kapasiteettia ei ole jakaa useaan jakelukanavaan, b) oman suora myynnin käynnistäminen koetaan liian suurena urakkana ja kalliina tai c) isossa jakelukanavassa mukana ololla turvataan edes jonkinlainen löydettävyys ja näkyvyys.  Joka tapauksessa voidaan varmaankin sanoa, että suurilta osin majoitusbisneksen jakelukanavakauppa käy ja tuotteiden myyntipaikkojen määrä sen kuin kasvaa.

Ohjelmapalvelujen tuleva vuosi tulee olemaan mielenkiintoinen digivuosi

Mutta mikä on tilanne pienissa, juuri niissä kohteissa, joista asiakas hakee selvityksessäkin mainittuja, räätälöitäviä ja elämyksellistä palvelua? Suomen ohjelmapalvelu- ja aktiviteettikaupan jakelukanavakauppa kuluttajarajapintaan on vielä harjoittelun asteella, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Viator-Distribution-Channel

Kuva: Viator on aktiviteetien jakelukanava, josta löytyy myös Suomi -tuotantoa

Tuotteiden hallintaan tarvittavien ohjelmistojen puute on ollut silmiin pistävää ja jakelukanavaosaaminen yrityksissä vähäistä. Ohjelmapalvelutuotteiden jakelukanavia on suhteessa majoitustuotteiden vastaaviin vain minimaalinen määrä. Mikäli yritys myy jossain jakelukanavassa ohjelmapalvelutuotteitaan, viedään tuotteet tällä hetkellä manuaalisesti jakelukanavaan, myyntiä seurataan manuaalisesti ja liitymäpintaa yrityksen omaan tuotehallintaan ei ole.

Ohjelmapalvelujen tuotehallinnan osalta käynnistynyt vuosi tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen. Suomen markkinoille on rantautunut muutamia varteenotettavia teknologia-ja jakelukanavatoimijoita, joiden uskon muuttavan ohjelmapalvelukauppaa positiiviseen suuntaan. Nämä uudet toimijat tarjoavat kevyen nykyaikaisen pilvipalvelun niin tuotteenhallintaan, suora- ja ristiinmyyntiin kuin jakelukanavien hallintaan. Näitä uusia tulokkaita ovat muun muassa Bokun, Treksoft, Travelshift.

Finnair teki loppuvuodesta 2017 yhteistyösopimuksen islantilaisen Bokunin kanssa. Finnairin ja Bokunin yhteistyöstä uutisoitiin lokakuussa 2017. Tiedotteessa  Finnair kertoo, että tavoitteena vauhdittaa Suomen matkailuelämysten digitaalista kauppaa ja matkailuteollisuuden kasvua. 

Jakelukanavasuositukset

Visit Finlandin teettämässä jakelukanavaselvityksessä mainitaan markkina-alueittain jakelukanavasuosituksia niin myyntikanavien kuin näkyvyyskanavienkin osalta. Suosituksissa nousee esille erityisesti ”Mobile first” toiminta, partneroituminen OTA kanaviin ja maksettu mainonta sekä blogimarkkinointi. Lue lisää markkina-aluekohtaisista eroista ja suosituksista.

Enemmän irti verkosta – Digitaalista kauppaa eteenpäin!

Onko yritykselläsi tai alueenne yrityksillä tarve löytää sopivat jakelukanavaratkaisut ja liittää ne yrityksen varaus– ja tuotehallintajärjestelmiin? Tuntuuko, että online kaupana kehittämiseen liittyvää osaamista tai resursseja ei ole riittävästi?

Ei hätää, me Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy:ssä autamme. Olemme antaneet asiantuntevaa apua jo yli 20 vuoden  ajan matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan yrityksille, alueorganisaatioille digitaalisen liiketoiminnnan kehittämisessä, rahoitusinstrumenttien etsimisessä ja käytännön tekemisessä. Yritysten meille antamat palautteemme ovat erinomaiset ja tiedämme, että osaamme.

VisitFinlandAkatemiaKannattaa myös kurkata Visit Finland Akatemian valmentajaverkoston tarjoamiin valmennuksiin! Olemme myös Visit Finland Akatemia digikouluttajia.

Lisämateriaalit ja linkit tähän artikkeliin  liittyen

Nämä matkailun sähköisen jakelukanavat kannattaa tsekata!
Sähköiset jakelukanavat haltuu -koulutus
Outdoors- ja kylämatkailun sähköisten jakelukanavien kartoituksia
Visit Finlandin jakelukanavaselvitys 12/2017
Visit Finland Akatemia kouluttaa

Lisätietoja

Kirsi Mikkola-yrittäjä-Sähköinen-Liiketoiminta-Suomi-oySähköinen Liiketoiminta Suomi Oy
Kirsi Mikkola
puhelin: 040 555 1019
sähköposti: kirsi.mikkola@liiketoiminta.info

1/5
:: Tämä on ensimmäinen artikkeli viiden artikkelin sarjasta, jotka käsittelevät matkailun elämystuotannon ja aktiviteettien myyntiä globaaleissa jakelukanavissa ::

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy