fbpx

Näin asennat kävijäseurantaohjelman sivuillesi

Sähköisen liiketoiminnan kehittäminen lähtee siitä, että tiedetään missä ollaan nyt. Internet markkinoinnissa ensimmäinen askel on täten kotisivujen kävijäseurantaohjelma asentaminen.

Tässä artikkelissa kuvaan kohta kohdalta, miten teet sen helposti itse. Aikaa tarvitset korkeintaan 15 minuuttia.

Kävijäseuranta ohjelmat

Tarjolla on monia eri ohjelmia. Eri ohjelmia voi käyttää myös samanaikaisesti, sillä mitä enemmän sinulla on tietoa sivujesi kävijöistä, sitä paremmin pystyt kehittämään toimintaasi.

Omasta mielestäni suurimmalle osasta verkkosivuja sopiva kävijäseurantaohjelma on ilmainen Google Analytics.

Google Analyticsillä pystyt seuraamaan kävijöistäsi lähes kaiken tarvittavan tiedon. Parhaimmillaan sen pystyy asentamaan jopa niin, että pystyt näkemään kuinka monta euroa jonkun markkinointikanavan kautta tullut kävijä on tuonut kassaasi. Tämä ominaisuus tosin vaatii hieman asentelua verkkokauppaohjelmaasi. Muistathan tarkistaa Google Analyticsin integroitavuudeen verkkokauppasovellutukseesi kauppapaikkaa valitetessasi. Yhteenkään kotimaiseen matkailun verkkokauppaohjelmistoon tämä ei kuitenkaan onnistu.

Huonoja puolia Google Analyticissä on mm. sen hieman vaikea käytettävyys varsinkin jos haluat ohjelmasta irti joitain erikoisominaisuuksia sekä käyttötuen puute.

Jos etsit helppoa ohjelmaa hyvällä käyttötuella kannattaa tutustua maksulliseen Snoobi-ohjelmaan.

Googlen Analytics on lisäksi hieman hidas, sillä joudut odottamaan tuloksia aina seuraavaan päivään. Jos etsit reaaliaikaista kävijäseuranta ohjelmaa, kannattaa tutustua ilmaiseen Clicky-ohjelmaan.

Jos kohtaat ongelmia ohjelman asentamisessa teossa niin voit käyttää myös tämän sivun kommentointitoimintoa.

Google Analytics palvelun asentaminen

1.    Siirry sivulle www.google.com/analytics

2.    Vaihda oikealta ylhäältä kieleksi Suomi

3.    Jos sinulla on jo Google-tili eli käyttäjätunnus ja salasana millä kirjaudut johonkin Googlen omistamaan palveluun (Gmail, Youtube, Blogger jne.) kirjaudu sillä sisään. Hyppää ohjeen kohtaan 8. Huomaathan, että ei ole välttämättä kovinkaan järkevää käyttää omaa henkilökohtaista tiliä työasioiden hoitoon.

4.    Jos ei sinulla Google tiliä ole tai haluat avata uuden työkäyttöä varten tilin valitse Google Analytics -sivulla ”Rekisteröidy nyt”.

5.    Kirjoita sähköpostiosoitteesi, haluamasi salasana ja vahvistusteksti kuvasta ja jatka eteenpäin.

6.    Tämän jälkeen sinulle lähetetään sähköpostiosoitteesi välittömästi vahvistus, josta sinun pitää klikata linkkiä päästäksesi eteenpäin.

7.    Kun olet klikannut linkkiä on tilisi aktivoitu ja voit aloittaa Google Analyticsin asennuksen

8.    Kirjautuaksesi palveluun, siirry sivulle www.google.com/analytics uudelleen. Syötä antamasi sähköpostiosoite ja salasana kirjautumiskenttiin ja valitse ”Kirjaudu sisään”.

9.    Seuraavaksi klikkaa ”Kirjautuminen” -linkkiä ”Kirjaudu Google Analyticsiin” -otsikon alta.

10.    Syötä kotisivujesi osoite muodossa www.yritys.fi, anna tilillesi nimi (esim. yrityksesi www-osoite), valitse ”Aikavyöhykkeen maa tai alue” -kenttään Suomi. Aikavyöhykkeen vaihtaminen tämän jälkeen vaikeaa, joten ole tarkkana. Valitse ”Jatka” tämän jälkeen.

11.    Syötä vähintään ”Maa tai alue” -kenttään Suomi. Nimi- ja puhelinnumerokentät ovat vapaaehtoisia.

12.    Hyväksy ehdot laittamalla rasti ruutuun ja valitse ”Luo uusi tili”.

13.    Näet nyt seurantakoodin, joka pitää siirtää kotisivuillesi. Maalaa ja kopioi koodinpätkä kokonaisuudessaan tietokoneesi leikepöydälle.

14.    Seuraavaksi tämä koodi liitetään jokaiselle www-sivullesi. Kirjoita siis seuraava sähköpostiviesti verkkosivujesi tekijälle:

Hei
Avasimme sivuillemme Google Analytics palvelun. Voitko liittää alla olevan koodin JOKAISELLE sivullemme juuri ennen </body> -tagia.
(liitä tähän saamasi koodi)
Ilmoitatko, kun tehtävä on tehty
Aurinkoisin terveisin,

Jos osaat hallita verkkosivujesi koodia, teet luonnollisesti tehtävän itse.

Ohjeita eri alustoille tai suoraan koodiin seurantakoodin itse asentamiseen löydät Googlesta. Myös jotkut sisällönhallintaohjelmistot mahdollistavat seurantakoodin asentamisen. Ohjeet tähän järjestämätoimittajalta.

15.    Google Analyticks kävijäseuranta on käytössäsi kotisivuillasi noin vuorokauden viiveellä koodin asentamisesta. Koodin asentaminen on korkeintaan puolentunnin työ, luultavasti siihen menee muutama minuutti.

16.    Palveluun sisään pääsee myöhemmin osoitteessa www.google.com/analytics.

17.    Jos sinulla on useampi www-sivuja, ne kannattaa avata samalla tilille. Kirjaudu tällöin Analytic hallintasivulle ja klikkaa oikealta kohtaa ”+ Lisää uusi profiili”, sitten “Lisää profiili uudelle verkkotunnukselle” ja seuraa sen jälkeen tätä samaa ohjetta kohdasta kymmenen eteenpäin.

Ohjeet Google Analyticsin asentamisesta myös allaolevasta videosta.


Kirjoitamme myöhemmin lisää Google Analyticsin hyödyntämisestä. Tilaa siis tämän blogin syöte, joko sähköpostina tai RSS-syötteenä.

Tags: , , ,

Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Tarjoamme ja tuotamme asiantuntija- ja valmennusspalveluita liiketoiminnan kehittämiseen ja riippumatonta konsultointia digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueilta.

Kerromme siis kertoo sinulle miten saat enemmän irti verkosta.

Katso mitä mieltä asiakkaamme ovat meistä

Tietosuojaseloste

Tilaajavastuu.fi -Luotettava kumppani Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy